30.6.2015

Jotain muuta


Vanhalle herralle kelpa ruoka kuin ruoka, kunhan siinä on pottuja, pottuja ja pottuja. Minä taas en niin perusta potuista, kun minut on Umpi-Hämeessä kasvatettu pelkillä potuilla.

Ajattelin sitten maksaa potut pottuina ja kokata erilaisen pottusopan.

Kuullotin keittopadassa öljyssä pari silputtua sipulia ja muutaman kynnen verran valkosipulia. Lisäsin perään kurkumaa, timjamia, rosmariinia, valkopippuria, kalalientä, perunoita, porkkanoita, varsiselleriä, tomaattia ja lehtikaalia. Porruutin pataa miedolla tulella kunnes potut ja porkkanat alkoivat antautua. Lisäsin kermaa pari desiä ja puoli kiloa paloiteltua lohta. Keitin pari minuuttia. Lopuksi hurautin joukkoon pussillisen kuorittuja katkarapuja.

Koristelin sopan silputulla ruohosipulilla ja timjamilla ja tarjosin kyytipojaksi oliivisämpylöitä ehdan voin kanssa.

Vanha herra käänteli soppaa epäluuloisesti. Mutta kun ensimmäinen pottu osui lusikkaan, alkoi soppakin maistua.

Vanha rouva

16.6.2015

Kylmää kauneutta


Kesän ensimmäinen Lapin matka on tehty. Elokuussa sitten toisen kerran. Ajelimme Norjan puolella tutuissa maisemissa, mutta kummasti minä aina haltioidun karusta kauneudesta: pienistä kylistä, lammaslaumoista, valkeista kivistä, suolaisesta tuulesta, ruskeasta juustosta, siintävistä rannoista, purojen jääkylmästä vedestä...

 

Suomen puolella asustelimme viikon päivät tutussa mökissä tutun isäntäparin luona. Totta puhuakseni Vanha herra majaili suurimman osan ajasta Tenossa:


Minä bongasin tuttuun tapaan kiviä ja laineita:


Nautin Vanhan herran saaliskaloista:


Hommasin itselleni myös uuden ystävän, jonka suosioon pääsin perinaisellisin keinoin - vatsan kautta:


Halkopinon alla majaili söötti myyrä, joka rakasti porkkanoita, tilliä, omenaa, kirsikkahilloa ja kanelipullaa. Taimenesta se ei jostain syystä pitänyt, vaan mullisteli minua kiukkuisesti nappisilmillään moisen aterian ääreltä.

Kotimatkalla poikkesimme metsään jossain Sodankylän ja Rovaniemen välimaastossa. Kotiintuomisiksi saimme korillisen herkkuja:


Nyt on pyykit pesty ja tavarat laitettu talteen odottamaan seuraavaa reissua. Toivottavasti silloin ei tarvitse varautua tähän:


Kylmästä kauneudesta tarpeekseen saanut

Vanha rouva