10.10.2010

Borssi selättää rännän

Tuoksuva ja kiireettä keitetty borssi kruunaa räntää vihmovan lokakuun illan! Borssi kuuluu slaavilaisen keittiön klassisiin ruokiin. Se on vihanneskeitto, jossa pääosaa näyttelee punajuuri. Punajuuri opittiin tuntemaan Kiovan Venäjällä 900-1000-luvuilla.

Kaikki muu onkin sitten kokista kiinni. Borssia voi tehdä lihaliemeen, mutta yhtä hyvin lihan voi unohtaa. Borssiin voi panna tomaattia tai tomaattipyrettä, paprikaa, selleriä... Borssissa voi uida lihapullia, nakkeja, pekonia, naudanlihaa... klimppejä... kuivattuja luumuja, sieniä, suolakurkkua, valkosipulia, sokeria, sitruunaa... Raaka-aineluetteloa voi jatkaa loputtomiin, mikäli on uskominen omia kokemuksia laajalta Venäjän maalta tai esim. venäläistä ruokasivustoa www.gastronom.ru.

Borssi on moskovalaista, ukrainalaista, siperialaista, liettualaista... Tai Vanhan rouvan borssia (alla oleva määrä on suuri, sillä pakastan borssia pienempinä erinä kylmien laiskotusiltojen varalle - eli tästä ohjeesta tulee noin 15 annosta eli n. 8 litraa valmista keittoa):

·         1 kg naudan rintaa, etuselkää tai potkaa

·         3 rkl voita

·         4,5 l vettä

·         6 lihaliemikuutiota

·         6 laakerinlehteä

·         6 tl timjamia

·         15 kokonaista maustepippuria

·         6 valkosipulinkynttä murskattuna

·         6 sipulia karkeana silppuna

·         1 kg valkokaalia suikaloituna

·         10 isohkoa punajuurta karkeana raasteena

·         6 perunaa paloiteltuna

·         1 tölkki amerikkalaista kurkkusalaattia

·         tarjoiluun persiljasilppua ja smetanaa

Kuutioi liha ja keitä sitä, kunnes lihasneste on noussut veden pintaan. Kuori kuona pois. Mausta. Lisää kasvikset. Keitä miedolla lämmöllä pari tuntia. Sammuta keittolevy, mutta jätä keitto muhimaan liedelle kannen alle ainakin tunniksi. Älä suotta sekoittele, vaan anna makujen tasaantua. Lisää lopuksi koko tölkillinen kurkkusalaattia. Sekoita ja tarkista maku.

Kun kauhot höyryävää keittoa lautaselle, koristele punainen komeus persiljasilpulla ja isolla lusikallisella smetanaa, joka on venäläisen ruoanlaiton kulmakiviä. Hapantuneen maidon pintaan muodostuu paksu kerros kermaa, joka kuoritaan lusikalla. Venäjän kielen smetat-verbi kuvaa tätä kuorimista. Suomen kielessä taas käytetään verbiä vuolla, mistä syystä smetana on oikeasti suomeksi vuolukerma!

Vanha rouva, kymmenen litran kattilan ylpeä omistaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti